Založ si blog

Rozprávka o britskej politike pred WWI

28. júna 1914 bol v bosnianskom hlavnom meste Sarajevo zastrelený srbskými vrahmi arcivojvoda Ferdinand, následník rakúskeho trónu. Atentátnici boli členmi „Čiernej ruky“, ktorá tvrdila, že sa venuje oslobodeniu Srbov spod cudzieho útlaku. Bosnu pred šiestimi rokmi anektovalo Rakúsko od Osmanskej tureckej ríše, ale Srbsko si nárokovalo, že táto krajina je právom jej. Rakúsko bolo spojencom Nemecka; Rusko, Francúzsko a Anglicko boli patrónmi Srbov. Reťazec udalostí vyvolaných balkánskym atentátom viedol k tomu, že ruský cár nariadil svojej armáde zmobilizovať sa; Nemecko odpovedalo. A v priebehu niekoľkých týždňov sa tak rozpútala historicky najničivejšia vojna dvadsiateho storočia.

To, ako Británia spustila vojnu, je štúdiou imperiálnej metódy rozdeľovania a panovania tiež vytvárania a manipulácie nacionalisticko-šovinistických hnutí, ktoré charakterizovali modernú Európu najmä od revolúcií v 1848, ktoré riadil britský premiér Lord Palmerston. Briti využívali svoje balkánske aktíva (to v spojení s destabilizovaným Francúzskom) na blokovanie eurázijského ekonomického rozvoja. Toto bol ich plán v prvých rokoch tohto storočia, ako to malo byť opäť po znovuzjednotení Nemecka v roku 1989. No stratégiou vtedy, ako aj teraz, bolo najprv uzavrieť Entente Cordiale s Francúzskom (1903-04), ale potom Trojitá dohoda, ktorá vtiahla Rusko do siete britskej manipulácie proti Nemecku!

Rozprávka o neuveriteľnom tupcovi – 76

15.04.2024

Mnohé veci vo vesmíre budú večné! Jeho Stvoriteľ, hmota, anjeli, ale aj poslušní ľudia žijúci večne na rajskej Zemi. Ale niektoré veci nebudú večné! A medzi nimi sú aj tupci žijúci dnes…no posúďte sami z týchto výrokov (vrátane ich gramatických chýb): … Čo je to tá absolútna pravda? Hádam nie existencia neba, pekla, anjelov. To je absolútny výmysel. Pravda je [...]

Rozprávka o neuveriteľnom tupcovi – 75

01.04.2024

Mnohé veci vo vesmíre budú večné! Jeho Stvoriteľ, hmota, anjeli, ale aj poslušní ľudia žijúci večne na rajskej Zemi. Ale niektoré veci nebudú večné! A medzi nimi sú aj tupci žijúci dnes…no posúďte sami z týchto výrokov (vrátane ich gramatických chýb): …Pokusy zosúladiť vedu s náboženstvom by zničili obe tieto disciplíny. Nie je len v tom, že náboženstvo [...]

Rozprávka o neuveriteľnom tupcovi – 74

15.03.2024

Mnohé veci vo vesmíre budú večné! Jeho Stvoriteľ, hmota, anjeli, ale aj poslušní ľudia žijúci večne na rajskej Zemi. Ale niektoré veci nebudú večné! A medzi nimi sú aj tupci žijúci dnes…no posúďte sami z týchto výrokov (vrátane ich gramatických chýb): … Ľudia sú totiž žiaľ vo všeobecnosti zväčša blbý, pretože sú hlboko veriaci a dajú sa oklamať [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

rozpravkar

Niet krajších rozprávok než tie, ktoré napíše sám život. (Hans Christian Andersen)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 158
Celková čítanosť: 341562x
Priemerná čítanosť článkov: 2162x

Autor blogu

Kategórie